Viyana

Ağustos ayında geçirdiğim talihsiz bisiklet kazası sonrası 3 aylık bir iyileşme sürecinde kendimi yine planlar yaparken buldum. 3 seyahatim kaza nedeni ile iptal olmuştu ve hayalini kurduğum İskandinavya topraklarına başka bir mevsimde buluşma sözüyle  elveda demiştim bile.


Viyana planlarımda yoktu bu sene, açıkçası bir kaç sene içerisinde de hiç yoktu. Çevremde giden bir kaç arkadaş hiç bir şey olmadığından, 1 günde bittiğinden filan bahsetmişti. O yüzden pek çekici gelmiyordu bu şehir bana. İptal olan seyahatler yerine, iyileşmişken ve  hala vizem varken uygun uçak biletini Viyana'ya buldum ve bir haftasonu kaçamağı yaparız diyerek arkadaşımla biletlerimizi aldık. 

Seyahat yaklaştıkça, araştırmaya başladım ve 2 günün kesinlikle yetmeyeceğini kendi gözlerimle gidince de görmüş oldum. Viyana kesinlikle 3 hatta 4 günü hak eden bir şehirmiş arkadaş! Şehre beklentim düşük olarak gittim ve hiç ummadığım bir mutlulukla geri döndüm. Hele benim gibi sanat severler için biçilmiş kaftanmış bu şehir!



2 günlük Viyana Maliyeti her şey dahil: 820 TL

Uçak bileti: 308 TL
Harç Pulu: 15 TL
Otel: 2 kişilik odada kişi başı 2 gece toplam: 43 EUR (130 TL)
Müze: 51 EUR ( 155 TL)
Yeme&İçme: 30 EUR (90 TL)
Ulaşım:20 EUR (60 TL)
Çikolata& Gofret Alışverişi: 20 EUR (60 TL) 


Viyana Hakkında:


Avusturya'nın başkenti olan Viyana, Avrupa'nın refah seviyesi en yüksek olan şehirlerin başında yer alıyor. Ayrıca sanatın başkenti olarak da bir çok kaynakta lanse ediliyor. Avrupa ortalamasına göre oldukça pahalı bir şehir. Her müzeye gireceğim derseniz oldukça yüksek bir bütçe ile gitmeniz gerekiyor. Genellikle Orta Avrupa turlarında Budapeşte ve Prag'tan sonra ziyaret edilen bir şehir Viyana. Yaşam oldukça güzel ve huzurlu. Caddeler, sokaklar tertemiz. Bir çok yere yürüyerek gittiğimiz için insanların  nasıl yaşadıklarını da gözlemlemiş olduk. İnsanlar oldukça medeni ve modern. Sokakta yürürken bir şey sorduğunuz zaman hemen yardımcı oluyorlar. İnsanlar oldukça bakımlı ve tarzlar. 7'den 70'e oldukça şık giyiniyorlar. Evsiz insan çok az gördüm. Pahalı olması nedeni ile çok turistik değil sanırım. İtalya-İspanya veya en yakın komşusu Prag misal oldukça turistik ve  turist akınından şehirleri pek gezemiyor, şehirlerin keyfine varamıyorsunuz. İşte Viyana bu konuda oldukça sakindi.




Ulaşım ağı şehir içinde oldukça sistemli ve gitmek istediğiniz her yere metro&tren veya tramvay ile zaman kaybetmeden, beklemeden gidebiliyorsunuz. Bu konuda çok sistematik her şey.

Türk gurbetçilerle de karşılaşmanız çok olası. Almanya'dan sonra sanırım Avusturya'yı da kuşatmışız. Biz epey Avusturya'da yaşayan&çalışan türk ile karşılaştık. 

Ülkenin para birimi EUR. Ama dediğim gibi Avrupa'nın ortalamasının biraz üzerinde hayat. Yeme&içme oldukça pahalı. Ucuz yemek alternatifi metro&tramvay duraklarındaki dönerciler, hot dogcular. 3-4 EUR'dan başlıyor menü fiyatları da.

Uçak ile 2- 2,5 saat kadar bir uçuş süresi ile Viyana'ya ulaşabiliyorsunuz. Avusturya saat olarak bizden bir saat geride.

Havalimanı-Merkez ulaşım:

Havalimanı (Flughafen Wien) - Merkez arası yaklaşık  16 km. Bir kaç alternatif var merkeze ulaşım koNusunda.


1- S Bahn Hattı (Banliyö): En ucuz ve güzel yöntem bu. Havalimanı çıkışından tren hattına yönlendiriliyorsunuz zaten. Sağda solda LCD ekranlar var ve hangi trenin hangi perondan kaçta kalkacağını yazıyor. Önce biletinizi makinalardan 4,40 EUR karşılığında alıyorsunuz ve S7 treninin kalktığı perona giderek önce S7 trenine binip Wien Mitte/Landstrabe durağında iniyorsunuz. Daha sonra yine tabelalar sizi U-Bahn yani metro sistemine yönlendirecek. Ordan U3 hattına binerek şehir merkezine aktarma yapabilirsiniz. Unutmayın aldığınız bilet metro-tren ve tramvay hatlarında geçerli. Bu yöntemle indi, bindi, bekleme süreleri ile 1 saat gibi bir sürede merkezde veya havalimanında oluyorsunuz. S7 hattı yarım saatte bir var çünkü. Bileti mutlaka alın, trende kontrol mevcut. Metrolar da ise nadir kontrol var ama yakalanırsanız cezası bir hayli fazla.

Şehir merkezi olarak tabir edilen yerler: Stephanplatz, Volkstheater, Karlsplatz bölgesi. Artık oteliniz nereye yakınsa ona göre hareket edersiniz. Aşağıda metro haritası mevcut.


2- Hızlı tren CAT: Bu da havaalanı çıkışında bulunan bir hat. Tek yön 12 EUR, Gidiş dönüş alırsanız 19 EUR'ya 15-20 dk gibi bir sürede havalimanından merkeze ulaşabilirsiniz. Uçağı kaçırma gibi durumlarda güzel ve pahalı bir alternatif :)

Konaklama:

Konaklama için tercih edilen bölgeler ana tren isasyonu olarak kabul edilen WESTBANHOF veya MUSEUMSQUARTIER olarak tabir edilen müzeler bölgesi. Biz müzeler bölgesine 10 dklık yürüme mesafesinde bulunan oldukça temiz ve güvenli bir hostelde kaldık. İki kişilik bir oda kiraladık. Zaten yatmadan yatmaya kullanacağımız için temiz ve sessiz olması yeterliydi. Personel oldukça ilgili ve güleryüzlüydü. Biz bölgeden de, hostelden de memnun kaldık. Geceliği kişi başı 22 EUR idi. Kahvaltı dahildi bu arada bu fiyata. Daha merkezi bir yer tercih ederseniz  fiyatlar artacaktır. Bu hostel gayet lokal bir bölgede olduğu için tercih edilebilir. Dediğim gibi metroya, müze bölgesine 10 dk yürüme mesafesinde.


Şehir içi ulaşım:

Viyana esasında yürüyerek gezilebilecek bir şehir. Zamanınız da varsa sindire sindire gezmenizi, yürüyerek şehrin tadını çıkarmanızı öneririm. Sadece Belvedere ve Schönbrunn Sarayları biraz şehir dışında. Onlara da metro hattı ile gidebilirsiniz. Ama dediğim gibi zamanınız varsa buralara yürüyerek bile gidebilirsiniz.


Şehri keşfetmemiz için sadece iki günümüz olduğu için biz 48 saatlik ulaşım bileti aldık. 24-48-72 saatlik bilet seçenekleri olduğu gibi, haftalık/aylık bilet seçenekleri de mevcut. Tek yön bilet fiyatı ise 2,2 EUR.  Zamanınız kısıtlı ise metro güzel bir alternatif. 48 saatlik biletler 13,30 EUR. Ve bu biletle istediğiniz kadar metro-tramvay hatlarına binebiliyorsunuz. Sadece yetkili biri geldiğinde biletinizi göstermeniz yeterli. Biz oldukça fazla metro kullandık ama hiç de kontrol eden görevliye denk gelmedik. Bileti aldığınızda metroya inerken okutacağınız ufak aletler var. Orada biletinizi okutun. Tarih ve saat basıyor. Böylelikle kontrole gelen memur biletin ne zaman alındığını ve ne kadar geçerli olduğunu kestirebiliyor. 

Metrolar ve tramvaylar oldukça güvenli. Yine de siz temkinli olun ama tedirgin edecek bir durumla hiç karşılaşmadım. Metro istasyonları oldukça temiz. Hiç kimseye sormadan  yönlendirme tabelaları ile kullanacağınız hattı şıp diye buluyorsunuz. Metro istasyonlarında dikkatimi çeken bir nokta da duvarlarda hep sanatla alakalı afişlerin olmasaydı. Güncel oyunlar, filmler, gösterilerin boy boy afişleri mevcut. Alışveriş adına bir reklam dahi görmedim.

Bisiklete elverişli bir şehir ama çok yaygın olarak bisiklet kullanımı yok. İstanbul'a göre fazla yine de tabi :)

Gezilecek Yerler:

Viyana tam bir sanat cenneti. İstemediğiniz kadar etkinlik, müze, sergi, mevcut. İlgi alanınıza ve zamanıza göre önceden araştırıp gitmek şart bence. Bizim zaman kısıtlı olduğu için modern ve tarihi müzeleri es geçerek saraylara ve meydanlara yöneldik. Ama kısaca bahsedecek olursak gezinize Müzeler bölgesinden başlayabilirsiniz. Haritada işaretli olan her yere yürüyerek gidebilirsiniz.


1- MusemsQuartier

Burayı Müzeler bölgesi olarak düşünebilirsiniz. Modern Sanat müzeleri, sergi alanları, mekanları mevcut. Detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.

2-  Rathausplatz



Belediye Meclisine ve Parlemento binasını görebilirsiniz. Az ilerde Viyana Üniversitesi var. Merak ediyorsanız, içine girebilirsiniz. Kimse ''hop kardeşim ne işin var burada'' demiyor. İçi oldukça güzel.

3-Burgtheater


Avrupa'nın ikinci en eski Tiyatro binası. Hala aktif olarak oyunlar sergilenmekte.

4-Aziz Stephan Kilisesi


Stephanplatz'a doğru ilerleyerek Viyana sokaklarını gözlemleyebilirsiniz. Aziz Stephan Kilisesi, Viyana'nın en ünlü simgesi. Gotik mimari akım çerçevesinde 1365 yılında inşa edilmiş. Günümüzde akşamları klasik müzik konserleri için ev sahipliği yapıyor. Kiliseye giriş ücretsiz lakin kulesine çıkıp şehir manzarasını izlemek istiyorsanız 4,5 EUR, mezar odalarını ziyaret etmek isterseniz de 5 EUR vermek durumundasınız. Biz gezerken hava oldukça gri olduğu için hiç yüksek yerlere çıkıp şehri izleyelim isteğine kapılmadık.



5-Hofburg Sarayı


Biraz Stephanplatz'ın bulunduğu meydanı, mağaza dolu sokakları gezdikten sonra Hofburg Sarayı'na doğru gidebilirsiniz. Hofburg Sarayı, Avusturya tarihinde oldukça önemli bir yere sahip. Habsburg Hanedanlığına  kış mevsimlerinde ev sahipliği yapmış bu sarayı gezmek nereden bakarsanız 2-3 saati buluyor. Sadece bu saraya girmek isterseniz giriş 12,5 EUR ve Hofburg Kompleksinde yer alan Sisi Müzesi, Gümüş Koleksiyon ve İmparatorluk Apartmanı bölümlerinde geçerli. Zamanında sarayda kullanılan mutfak eşyalarını, tabak&çanak&bardak koleksiyonlarını, dönemin en zengin hanedanlığının nasıl yaşadığını gözlemlemiş oluyorsunuz. Hanedanlığa  ait odalar, dönemin en meşhur kraliçesi Sisi'nin hayatı, kişisel eşyalarını görebileceğiniz bir Kompleks, Hofburg. En güzel tarafı girişte türkçe sesli rehberi ücretsiz olarak temin edebilmeniz. Normalde bu hizmet çoğu müzede ekstra ücrete tabidir. Türkçe bulunması oldukça sevindirdi beni :)




Hofburg Sarayı için önerim Schönbrunn Sarayının da dahil olduğu Sisi Ticket adındaki bileti internetten satın alarak tek biletle 4 mekana girmeniz. Hiç kuyruk beklemeden, aldığınız bileti A4 formatında yazdırarak, müzelerin girişinde hemen Online kısımlardan geçebilirsiniz.


Saraylar hakkında geniş bilgi ve bilet bilgisi için: http://www.imperial-austria.at/


Hofburg Kompleksinde Sisi müzesinin Silver collection bölümünde fotoğraf çekmek serbest ama diğer bölümlerde fotoğraf çekmek maalesef yasak. Ama ufak kameralarınız (gopro, sjcam gibi) varsa bulunmaz nimet. Gizli gizli çekim yapabilirsiniz.



Bu saray Hanedanlığın kış mevsimlerinde kullandığı saray imiş. Hofburg Sarayı önünde Ortaçağ dönemini hala yaşatmaya çalışan atlı arabalar mevcut. Bunlarla eski şehir turu yapabilirsiniz eğer bütçeniz yüksekse.



6-Doğa Tarihi Müzesi


Hemen Hofburg Kompleksinden çıktıktan sonra göreceksiniz. Açıkçası zaman ve bütçe çok olmadığı için biz bu müzeyi es geçtik.

7-Albertina Müzesi

Yine es geçtiğim bir modern sanatlar müzesi.

Buradan dümdüz yürüyünce yine Museumsquartier bölgesine geri dönmüş oluyoruz.

8-Karlsplatz meydanı


Geldik Viyana'nın en ünlü meydanlarından birine. Bu civarda görecebileceğiniz yine bir sürü müze, kilise mevcut. Viyana Teknik Üniversitesi de burada bulunmakta. Hemen karşıya geçerek 19. yy'da inşa edilen ve hala ayakta olan Viyana Devlet Opera binasını görebilirsiniz. Opera/Bale/Klasik Müzik dinletisi için önceden bilet alabilirsiniz. En ucuz bilet 50 EUR'dan başlıyor. Zaman ve bütçe varsa tabi ki kaçırmayın. Ayrıca önceden araştırmalarımın sonucu gidince de gördüm insanlar oldukça şık şekilde geliyorlar. Öyle ben turistim kotum, kapşonlu sweatshirtümle giderim diyemiyorsunuz. İnsanlar gerçekten özenerek en şık halleri ile geliyor. Artık bir sonraki Viyana seyahatimde kesin yapacağım şeylerden biri olacak.


https://www.viennaclassic.com sitesinden detaylı inceleyebilirsiniz.

Ve bu şekilde gezdiğiniz zaman buraları 1 günde gezebilir ve yorgunluktan ölerek günü tamamlayabilirsiniz. Önerim yukarıdakileri 1,5 günde halletmeniz :)

9- Belvedere Sarayı



Burası biraz şehirden uzak. O yüzden en güzel tramvay ile ulaşım. D numaralı tramvaya bindiğiniz zaman Belvedere durağında ineceksiniz. Bu saray Yukarı ve Aşağı Belvedere diye ikiye ayrılıyor. Saray günümüzde sergi mekanı olarak kullanılıyor. İçeride barok döneme ait yağlı tablolar mevcut. Ayrıca özel koleksiyon sergileri de dönem dönem sergilenmekte. Gittiğiniz dönemde http://www.belvedere.at/ sitesine göz atıp, hangi serginin olduğunu öğrenmeniz mümkün.



Çeşitli bilet kombinasyonları ile yine biletinizi internetten almanızı tavsiye ederim. Ben 23 EUR'ya yukarı-aşağı Belvedere bir de 21er Haus adlı salonda geçerli olan 3'lü kombinasyonlu bilet aldım. Sanata meraklı iseniz bu saray tam size göre. Gezmek ise Kışlık Saray da dahil 3-4 saat sürer. O yüzden zamanınızı iyi kullanmanız gerekiyor. Mesela bizim 21 Haus ve Kışlık Saray zamanımız yetmedi, gezemedik.

10-Schönbrunn Sarayı

Evet geldik Viyana'nın en güzel tarihi yapısına. Schönbrunn Sarayı için en az yarım gününüzü hatta güzel bir mevsimde gitmişseniz tam gününüzü ayırmanızda fayda var. Saraya ulaşım U4 metro hattı ile mümkün Müze bölgesinden yaklaşık 20-25 dk sürüyor.

Schönbrunn Sarayı giriş ücreti 15, 90 EUR. Hofburg Sarayı dahil Sisi Biletinden bahsetmiştim. O biletle buraya girebilirsiniz. Yine girişte sesli türkçe rehberinizi alarak sarayı bilinçli bir şekilde gezmeniz mümkün. Önerim sarayın ilk açıldığı saatlerde giriş yapmanız. Saraya ilgi oldukça yoğun. Odaları gezerken kalabalık nedeni ile rahat gezemeyebiliyorsunuz. Büyük Tur yaklaşık 1 saat sürüyor.







Habsburg Hanedanlığının Yazlık Saray olarak kullandığı bu görkemli Saray, Avrupanın en güzel Saraylarından birisi. Sisi olarak bilinen Franz Joseph'in eşi Elisabeth'in de en sevdiği mekan olarak biliniyor. Saray'ın tüm görkemini odalarda gezerken görüyorsunuz. Her oda birbirinden farklı ve ihtişamlı. Yine Saray içerisinde fotoğraf çekmek yasak.




Gelelim sonrasında Schönbrunn bahçelerine ve hayvanat bahçesine. Hayvanat bahçesi ekstra ücretli. Bahçelerde yürümek, fotoğraf çekmek ise başlı başına zaman gerektiriyor. O yüzden bence buraya koca bir gününüzü ayırmakta fayda var. Özellikle bu sarayın bahçelerini bahar veya yaz aylarında gezmek lazım. Bu arada sarayın ana kapısında güvenlik, giriş ücreti gibi bir şey olmadığı için Avusturyalılar saray bahçesini spor mekanı olarak kullanıyor. Bahçeler gerçekten çok büyük ve görkemli. Sürekli karşınıza bir yol ayrımı çıkıyor ve her biri de başka bir yere götürüyor. İnsanların saray bahçesinde koşuya çıkması oldukça ilginç bir görüntüydü :)




11- Hundertwasser Evi



Viyanalı Friedensreich Hundertwasser tarafından tasarımı yapılan belediyeye ait toplu konut apartmanı burası. Diğer toplu konutlardan ayıran özelliği ise dış cephesinin ilginç bir tasarıma sahip oluşu. Bu da apartmanı turistik bir çekim noktası yapmış. Çevresinde ise bir sürü cafe, turistik eşya satan dükkanlar mevcut. Buraya ulaşım ise en kolay şu şekilde:
U1 metrosu ile Schwedenplatz'da iniyorsunuz daha sonra yönlendirmelerle yukarı çıkıp, 1 numaralı Prater Hauptallee yönündeki tramvaya aktarma yapıyor ve Hetzgasse durağında iniyorsunuz. Duraktan 1 dk kadar yürüdüğünüz zaman binayı solunuzda göreceksiniz.




Ne yenir, ne içilir, ne alınır?

Şinitzel:


Viyana denilince akla Şinitzel gelir dediler. Lakin biz zamansızlıktan gerçekten yemek yiyemedik bırakın şinitzel yiyelim. İlk gün metro durağında öyle ayak üstü bir şeyler yedik. İkinci gün ise kurulan noel marketlerde satılan şinitzel görünümlü patates kroket yedik :/ Eğer benim gibi Kasım Ortası-Aralık sonu arasında gitmiş olursanız bir çok noktada kurulan Noel marketleri gezebilir, yerel lezzetleri tadabilir ve hediyelik eşyalara gömülebilirsiniz. Ama hediyelikler oldukça pahalı oluyor TL'ye vurduğunuz zaman.

Şinitzel için Figlmüller ve Einstein tavsiye edilen yerler. Figlmuller için rezervasyon özellikle akşam saatleri için şart.


Kebap:

Adım başı Kebapçı görebileceğiniz bir şehir  Viyana. Bir de türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere giderseniz KONYALI ETLİ EKMEK tabelalarını görmeniz zor olmayacaktır :)

Çikolata:

En ünlü çikolatası Mozart. Canım Mozart'ı turistik amaçlı her şeyin üzerine basmışlar zaten bir de çikolata markası yaratmışlar ama ben tadını beğenmedim.


Stephanplatz'ın hemen ilerisinde olan tarihi Demel Pastanesine giderek hakiki Viyana çikolatası alabilirsiniz. Ayrıca buranın pastaları oldukça meşhur.

Manner Gofret:



Aha işte Viyana adına keşfettiğim en güzel şey buydu. Evet görüntü bir 9 kat olabilir ama bunu yiyince 9 katın çok çakma olduğunu anladım. Böyle bir gofret yok gerçekten! Stephanplatz'da, Kilisenin sağ tarafında bunun bir mağazası var envai çeşit gofret mevcut. 8'li gofret kombinasyonunu 3 EUR'ya aldık. Bu dükkana girince elinizi korkak alıştırmayın. Direk tüm gofret çeşitlerini alın.

Cafe Hawelka



Yine Stephanplatz civarında iken gidilecek mekan. Elmalı turta ve kahveleri meşhur. Turistik bir mekan ama kendine has bir tarzı var ki hiç rahatsız olmuyorsunuz. 1936 yılından beri kafe hizmet veriyor.



Ayrıca Kasım ortası-Aralık sonu gibi gitmiş olursanız, noel marketlerde satılan Punch'ı soğuk günlerde içinizi ısıtması için deneyebilirsiniz.



Zamansızlıktan çok lokale inemedik o yüzden güzel kafe&restoranları deneyimleyemedik. Mesela bizim kaldığımız bölgede çok fazla kafe&bar mevcuttu ama hiç gidemedik.




Son olarak Viyana'ya bayıldığımı ve mutlaka 2016 yılında 1 haftalık bir Avusturya planı yaparak Viyana'da göremediğim, yapamadığım şeyleri yaparak bir kaç güzel şehrini daha gezeceğimi belirtmek isterim. Avusturya gerçekten çok güzel bir ülke. Salzburg, Halstatt'ı da eklemek lazım bir sonraki sefere.


2016 yazında Schönbrunn bahçelerinde görüşelim :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Norveç'i ucuza çıkarmanın yolları

Saraybosna

Güney Amerika Kıtası Hazırlık Rehberi